onsdag 23. juni 2010

Legemiddelgjennomgang i sykehjem virker

Kunnskapssenteret har presentert en systematisk kunnskapsoversikt over effekten av tiltak knyttet til legemiddelbruk i sykehjem. I denne kunnskapsoversikten ble 18 randomiserte og kontrollerte studier inkludert. Spørsmålet var: Hvilken effekt har ulike tiltak for å redusere uhensiktsmessig forskrivning eller bruk av legemidler i sykehjem?

Hovedfunnene viser at undervisning rettet mot helsepersonell og legemiddelgjennomganger gjennomført av farmasøyt har positiv effekt på forskrivning av legemidler til pasienter i sykehjem.

Mange farmasøyter kan kjenne seg igjen i dette, gjennom erfaring fra farmasøytisk rådgivning og undervisning i kommunehelsetjenesten. Hadde disse tiltakene vært bedre dokumenter, er jeg overbevist om at Kunnskapssenterets konklusjon også hadde vært entydig: Legemiddelgjennomganger lønner seg – både for pasienten og for samfunnet.

Apotekforeningen ser nå på mulighetene for å gjennomføre et prosjekt for å utvikle metoder for legemiddelgjennomganger i sykehjem utført av apotekfarmasøyter. - Nå er det på tide å se nærmere på hvordan vi kan bedre legemiddelbruken. Og vi vil begynne med legemiddelgjennomgang på sykehjem, sa avd. direktør Audun Hågå i Helse- og omsorgsdepartementet, på Apotekforeningens Legemiddeldag i vår. - Hvorfor er den farmasøytiske kompetansen nesten fraværende ute hos risikogruppene på institusjoner, spør leder i Stortingets Helse- og omsorgskomite, Bent Høye, i forrige nummer av Apotekforeningens tidsskrift. Dette er en gyllen anledning for apotekfarmasien til å få anvendt den legemiddelfaglige kompetansen på nye arenaer. Før vi kommer så langt, må vi dokumentere effekten, og et prosjekt som innebærer metodeutvikling og praktisk gjennomføring i sykehjem kan være første skritt på veien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar