onsdag 2. juni 2010

Apoteket som rådgiver og forebygger

Lørdag skrev VG om at apotekene årlig selger tusenvis av sprøyter til unge kvinner og menn som skal injisere det ulovlige stoffet melanotan, formodentlig fordi de har et håp om å bli brune og slanke. Apotekforeningen og apotekene advarer sammen med Legemiddelverket mot å bruke de ulovlige stoffet melanotan.

Denne saken illustrer minst to funksjoner apotekene fyller, som har lite med deres hovedfunksjon legemiddeldistribusjon å gjøre. For det første er apoteket et sted der personer som har planer om å bruke ulovlige stoffer, kommer i kontakt med helsepersonell, selv om de naturlig nok har skaffet seg stoffet via illegale kanaler. Når helsepersonellet i apotek forstår at vedkommende har tenkt å bruke for eksempel melanotan, er det ikke farmasøytens oppgave å anmelde eller å nekte å hjelpe, men snarere å forsøke å gi råd som kan redusere risikoen som personen er i ferd med å utsette seg for. Denne funksjonen ble fint illustrert i VGs oppslag.

En annen rolle apoteket fyller både overfor denne brukergruppen, og ikke minst overfor stoffmisbrukere, er å bidra med rent brukerutstyr til en billig penge. Norske helsemyndigheter har fastslått at rent brukerutstyr – altså smitteforbygging – skal gå foran alt annet. Derfor er det ikke apotekets rolle å nekte å selge sprøyter og sterilt vann til sprøytemisbrukere, men snarere og sørge for at de får enkel tilgang til deg. Også denne funksjonen ble tydelig illustrert i VG-artikkelen.

Apotek har en samfunnsrolle innenfor forebygging som går langt ut over det å distribuere trygge medisiner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar