torsdag 3. juni 2010

Kaster medisin for 500 millioner – mye forsvinner ut i miljøet

Mange norske medier har de siste dagene skrevet om Apotekforeningens prosjekt med å kartlegge hvor mye legemidler som årlig kastes. Tallene vekker bekymring – de viser at mer enn fire prosent av all reseptbelagt medisin som kjøpes her i landet blir kastet! I verdi tilsvarer det over en halv milliard kroner.

Vi er fornøyd med at denne problemstillingen nå kommer opp på den norske agendaen. I Sverige og Danmark har diskusjonen om kasting av legemidler allerede pågått i mange år, og det er flere aspekter som er viktige for samfunnet.

Et hovedproblem er den sløsingen av ressurser som ligger i at store mengder legemidler kastes. Så mye som fire prosent av all medisin som er kjøpt på blå resept, altså i stor grad dekket av fellesskapet, kastes ubrukt. Dette er åpenbart dårlig samfunnsøkonomi og bokstavelig talt bortkastede penger.

Et annet aspekt er at legemidler som kastes i søpla eller i do, kan gå videre ut i miljøet og forurense. - Det er foreløpig for lite kunnskap om dette området, erkjenner Klima og forurensningsdirektoratet. De legemidlene som skylles ned, sendes videre til renseanleggene, som bare i begrenset grad kan rense dem ut. I Norge vet vi lite om effekten av denne legemiddelpåvirkningen av miljøet. Svenske undersøkelse har vist at blant annet antibiotika samler seg opp i fisk, og slik kan øke risikoen for antibiotikaresistens. Senest for fire dager siden hadde Sveriges radio en sak om at legemidler forurenser grunnvann og drikkevann.

Men det er mange måter å angripe dette problemet på:

Hvis man uansett skal kaste medisiner, uansett årsaker, er det viktig at man leverer det til et apotek og ikke kaster det i husholdningsavfallet eller i toalettet. Apotekene leverer returmedisinen videre til sikker destruering, som ikke belaster miljøet unødig.

Myndighetene bør også legge enda bedre til rette for at flere av de pasientene som bruker flere legemidler samtidig, kan bruke multidose. Slik får de nøyaktig det de skal bruke for to ukers perioder av gangen. I tillegg kan det innføres strukturert oppfølging av den enkelte pasients legemiddelbruk, gjennom en legemiddelsamtale. Slik kan pasienten bl.a. motiveres til å bruke medisinene slik legen har foreskrevet.

Til sist er det verd å merke seg oppfordringen fra en apoteker i Ålesund. I enkelte tilfeller bør legene skrive ut en mindre pakninger når pasienter begynner på en ny behandling. Da slipper man at pasientene må kaste mye medisin, hvis det skulle vise seg at legemidlet ikke har ønsket effekt eller gir uheldige bivirkninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar