torsdag 1. juli 2010

Røykesluttekspert på ville veier

I P4 for et par dager siden refererer de til tall fra Apotekforeningen som viser at salget av nikotinprodukter som skal hjelpe deg til å slutte å røyke, har økte med 75 prosent siden 2003. - Det må være bra at så mange flere forsøker å slutte å røyke, tenker jeg når jeg hører dette.

Men så hører jeg at en av landets fremste eksperter på røykelsutt, Karl Erik Lund i Sirus, mener at folk kaster bort pengene sine når de kjøper røykeavvenningsprodukter. Han mener folk flest har liten glede av nikotinproduktene, og begrunner det med at 90 prosent har falt tilbake til røyking innen ett år. Så vidt jeg vet, har 95 prosent av dem som prøver å slutte helt på egenhånd, uten hjelpemidler, begynt å røyke igjen etter et åt. Forskjellen på fem prosentpoeng kan synes liten, men da glemmer man jo også at ti faktisk er dobbelt så mye som fem. Altså må det være dobbelt så mange som klarer å slutte med nikotinhjelp sammenlignet med dem som prøver å gjøre jobben uten slik hjelp. Hjelpemidler og legemidler gjør definitivt ikke jobben for deg, men de gjør den dobbelt så lett.

Det er underlig at en av Helsedirektoratets fremste rådgivere innenfor røykeslutt øyensynlig mener at det er bedre at folk kaster bort pengene sine på røyk enn at de forsøker å slutte ved hjelp av veldokumenterte hjelpemidler som nikotintyggegummi og lignende. Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har til og med konkludert med at det virker og at det er kostnadseffektiv behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar