fredag 2. juli 2010

Få prioriteringene opp av skuffen

I Aftenposten 28. juni skriver adm. direktør Åge Nærdal i legemiddelselskapet GlaxoSmithKline om hvordan søknader om blåreseptrefusjon for legemidler blir liggende i lukkede skuffer i Helse- og omsorgsdepartementet.

Jeg deler Nærdals bekymring for at disse prosessene skjer mer eller mindre i hemmelighet i departementet, og at verken offentligheten eller Stortinget blir orientert om prosessen før departementet på ett eller annet tidspunkt har fattet sin beslutning. Ofte vil det være snakk om dyre legemidler som kan utgjøre forskjellen på liv eller død for enkeltpasienter, der departementet skal avgjøre om staten skal dekke utgiftene eller ikke.

Det pågår en livlig debatt i mediene om prioriteringer i helsetjenesten for tiden, og helseministeren har vært beskyldt for å ville feie denne debatten under teppet. Men før helgen tok hun et viktig initiativ for å løfte debatten ut i det offentlige rom. Da bør vi kunne forvente at også denne typen prioriteringer kommer opp av skuffene og frem i lyset.

Vi respekterer naturligvis Helse- og omsorgsdepartementets rett til å gi sine anbefalinger til Stortinget, men departementet må sørge for at prosessen ivaretar hensynene til åpenhet og forutsigbarhet – ikke først og fremst av hensyn til legemiddelindustrien, men av hensyn til pasientene. Dessuten må Stortinget orienteres om hva som ligger til behandling, slik at de blir i stand til å ivareta sin rolle som ansvarlig for prioriteringer av hva folketrygden skal dekke og hva den ikke skal dekke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar