mandag 28. mars 2011

Gode råd fra fagråd

Legemidler kan gjøre folk friske, men også syke, hvis de brukes feil. Helsetilsynet har tidligere avdekket massiv feilbruk av legemidler blant eldre pasienter i hjemmesykepleien og på sykehjem. Med en ny rapport om riktig legemiddelbruk tar Helsedirektoratets faggruppe et solid tak i problemet.

Jo flere legemidler man bruker samtidig, desto større er faren for at noen av legemidlene påvirker hverandre negativt. For pasienten kan dette gi alt fra milde bivirkninger, til mer alvorlige plager og forverringer av helsen.

Og denne problemstillingen gjelder mange - omtrent hver femte nordmann bruker minst tre legemidler og hver tiende bruker mer enn fem reseptlegemidler.

Helsedirektoratet har derfor hatt en bredt sammensatt faggruppe til å se på utfordringen, og komme med forslag til tiltak. Denne gruppen har nå lagt frem en rekke tiltak i rapporten "Riktig legemiddelbruk til eldre pasienter/beboere på sykehjem og i hjemmesykepleien - Forslag til tiltak", og her er det flere godbiter å finne.

Blant forslagene finner vi blant annet at faggruppen anbefaler at kommunen (eller virksomhetsleder eller lege) ”bør legge til rette for etablering av tverrfaglige team bestående av minimum lege, farmasøyt og sykepleier. Kommunen bør vurdere å prioritere midler til bruk av farmasøyt i tverrfaglige team.”

I rapporten slås det også fast at ”Legemiddelgjennomgang med farmasøyt i samarbeid med sykehjemslegen og annet relevant helsepersonell, kan også føre til reduksjon av uhensiktsmessig legemiddelbruk”.

Økt bruk av farmasøytenes kompetanse i primærhelsetjenesten, og særlig i sykehjem, er kloke prioriteringer. Jeg ser derfor frem til at kommunene tar tak i de anbefalingene som direktoratets faggruppe kommer med. Med 2500 farmasøyter ansatt i apotekene, er det opplagt mulig for de fleste kommuner å finne godt kvalifiserte farmasøyter i lokalmiljøet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar