tirsdag 31. mai 2011

Fra prat til handling

Politikerne overgikk hverandre i å rose apotekene på årets Legemiddeldag. Hittil er det ikke realisert så mange tiltak for å utnytte apotekfarmasøytenes kompetanse. Men denne gangen tror jeg at noe vil skje!

Politikere og apotek er enige om at virkemidler som legemiddelsamtaler i apotek, og team av leger og farmasøyter som har legemiddelgjennomganger i sykehjem, vil kunne gi radikale forbedringer. Apotekene har etterlyst handling, mens politikerne har latt vente på seg med å fatte de nødvendige beslutningene for sikrere legemiddelbruk.

Torsdag 12. mai var lederen for Stortingets helsekomite Bent Høie (H), tidligere komiteleder Harald T. Nesvik (Frp) og komitemedlem Jorodd Asphjell (A), deltakere i politikerpanelet på Apotekforeningens årvisse arrangement Legemiddeldagen.

Særlig Høies synspunkt ble tatt vel i mot av publikum, da han slo fast at man nå må få gjennomført det som man vet at virker, nemlig legemiddelgjennomganger. I tillegg er det behov for en ny legemiddelmelding som tar en grundig gjennomgang av hele legemiddelpolitikken, mente Høie, og slo fast at dette var noe som må prioriteres på toppnivå!

Javel, store ord fra en politiker i valgkampmodus, kan man tenke. Gleden var derfor stor her i Apotekforeningen, da vi allerede en uke etter, torsdag 19. mai kunne lese at representantene Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg hadde fremmet representantforslag i Stortinget (såkalt Dok8-forslag) om raskere og bedre tilgang til legemidler.

I forslaget ber Høyres medlemmer i Helse- og omsorgskomiteen om at regjeringen legger frem forslag til handlingsplan for å redusere omfanget av feilmedisinering, med konkrete tiltak i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Apotekenes rolle i arbeidet må omtales spesielt, heter det i forslaget.

I tillegg påpeker forslagstillerne at ”I en handlingsplan for tryggere legemiddelbruk, bør det derfor legges vekt på å styrke samarbeidet med kompetent personell i apotek”.

På Legemiddeldagen sa Høie at han ikke kunne huske én sak de siste seks årene i Stortinget, som hadde omhandlet noe vesentlig innen legemiddelpolitikken.

Får vi tro at de seks magre årene hermed er forbi, og at vi nå kan begynne å tro på konkrete tiltak for å bruke apotek og farmasøyter i arbeidet for sikrere legemiddelbruk?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar