torsdag 10. mars 2011

Årets viktigste liste!

Det norske folk har stor tro på og tillit til helsevesenet. Det er bra, men kan noen ganger også være farlig.

Høsten 2010 fikk vi TNS Gallup til å spørre folk som selv brukte medisiner fast, om de trodde at sykehus og legevakt kan skaffe seg oversikt over medisinene de bruker. Så mange som én av tre trodde at det var mulig. Mindre enn halvparten (44%) visste at dette faktisk ikke er tilfellet!

Medisiner er laget for å lindre og behandle sykdom, og ofte for å redde liv. Men de samme medisinene kan også være farlige, hvis de brukes feil eller kombineres med andre medisiner på en uheldig måte. Feilkombinasjoner av medisin kan gi bivirkninger, og i noen tilfeller være livstruende. Det er altså viktig at de som er involvert i medisineringen – leger, sykehus, apotek – får vite hvilke andre medisiner pasienten også tar.

Pr. i dag har norsk helsevesen ikke noe felles system for utveksling av pasientinformasjon. Det kommer høyst sannsynlig en gang i fremtiden, men det er unødvendig å sitte med hendene i fanget og vente. Fra 1. mars har derfor alle landets apotek en informasjonskampanje, for å fortelle publikum hvor viktig det er å ha en oversikt over hvilke medisiner man bruker. Apotekene vil oppfordre pasientene til å ta et grep selv, gjennom å skaffe seg en medisinliste!

En medisinliste får man hos fastlegen sin, ved å be om en oversikt over alle de medisinene man går på fast. Listen bør man alltid ha med seg i veske eller lommebok. Når man senere kommer i kontakt med andre leger, sykehus eller apotek, viser man frem listen sin. På denne måten kan de som til enhver tid behandler eller leverer medisiner til pasienten, være trygg på at de ikke gir pasienten ny medisn som krasjer med den gamle.

Medisinlisten kan forebygge feil og misforståelser, og den er lett å skaffe seg. Spør etter en medisinliste neste gang du er hos fastlegen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar