fredag 21. januar 2011

Likheten mellom epler og bananer

Å sammenligne prisene på legemidler i flere land er en vanskelig øvelse. I den grad det er mulig, bør man sammenlikne de samme virkestoffene og samme pakkestørrelse. Men det er også vesentlig å få med i bildet om de legemidlene som sammenliknes, brukes i like stor grad i de sammenliknede landene. Det er for eksempel viktigere at et mye brukt legemiddel er billig, enn et som brukes av forsvinnende få.

Blant de som behersker kunsten best, og som gjennomfører den med størst seriøsitet og metodikk, er det norske Samfunns- og næringslivsforskning (SNF), hvor arbeid er ledet av professor Kurt Brekke ved Norges Handelshøyskole. Deres rapport "Are Pharmaceuticals Still Inexpensive in Norway?" er resultat av et meget omfattende vitenskapelig arbeid: de har sett på prisene på de 300 mest solgte virkestoffer, i 10 forskjellige land. Det er både forskningsmessig vanskelig, krevende i forhold til metode, og svært kostbart å gjøre en slik form for prissammenlikning, men resultatet er også svært pålitelig. SNF så på hva norsk forbruk av de mest omsatte legemidlene i Norge ville ha kostet dersom man hadde betalt det samme pr pille som i andre land. De fant at norske utgifter ville øke med utenlandske priser.

Konklusjonen i undersøkelsen var klar: Norge er blant de aller billigste landene i Europa, i alle fall for de legemidlene som brukes mye i Norge.

Derfor kan det se underlig ut når tilsynelatende helt motstridende meldinger kommer. Den 13. januar kunne Svenska Dagbladet melde at "Sverige er best på billig medisin". I saken heter det videre at "Sverige har de laveste prisene på legemiddel blant 18 sammenlignede land i Europa, og er samtidig best på å bruke generika, billigere kopier." Alt dette ifølge studier fra Medisinsk Kunnskapssentrum ved Stockholms läns landsting.

Går man denne undersøkelsen litt nærmere etter i sømmene, finner man flere opplagte mangler, hvorav den viktigste er at dette faktisk ikke er en prisundersøkelse! Den svenske undersøkelsen er feilaktig fremstilt som en prisundersøkelse. Egentlig er det en undersøkelse på hvor vellykket reguleringene i ulike land har vært, målt ut fra hvor stor effekt reguleringstiltak har hatt på priser. Det er bare prisene på legemidler mot sure oppstøt og kolesterolsenkende legemidler som er brukt som indikator på effektiviteten i reguleringene. Jo lavere priser, desto mer effektive reguleringer.

Det er verd å merke seg at Norge kommer godt ut i den svenske undersøkelsen. Dette er ikke overraskende. I Norge har man de senere årene kuttet prisene kraftig på ikke-patenterte legemidler, samtidig som man gjennom blåreseptordnigen har forsøkt å styre forskrivningen fra dyrere patenterte legemidler til de legemidlene der prisene er kuttet kraftig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar