tirsdag 11. januar 2011

Apotek kan avlaste legene

NRK kunne mandag melde at du nå kan risikere at fastlegen din er ute av kontoret, neste gang du trenger medisinsk hjelp. Fastlegene vil nemlig i fremtiden bli pålagt å følge tettere opp pasienter som er sykemeldt. Dette er i henhold til loven om inkluderende arbeidsliv, og legene skal delta på møter ute på arbeidsplassene, som del av prosessen med å få sykemeldte tilbake i arbeid.

Fastlegenes representanter har stilt seg skeptiske til dette, fordi de frykter at det kan bli vanskeligere å få behandlet det samme antallet pasienter som i dag, og at dette kan gå ut over helsesikkerheten til pasientene. I denne saken har jeg sympati med legene, som stadig får pålagt nye oppgaver uten å bli tilført tilstrekkelig ressurser.

Et sentralt spørsmål er derfor om det finnes måter å avlaste fastlegene på? Finnes det oppgaver som kan gjøres av andre, slik at fastlegene sikres tid til kjerneoppgavene sine? Ja, mener vi i Apotekforeningen. For eksempel finnes det en rekke mindre alvorlige diagnoser som man i dag må til lege for å få resept på legemidler for å behandle. Et godt eksempel er øyekatarr hos barn, som kan komme tilbake om og om igjen, med de samme symptomene, og med den samme legemiddelbehandlingen. Og hver gang må man til sin fastlege med barnet, for å få resept. En enkel løsning ville være om apotekfarmasøyter fikk rett til å gi ut legemidler mot øyekatarr på grunnlag av standardisert prosedyre, såkalt farmasøytrekvirering.

Også på andre områder kan apotekenes legemiddelkompetanse og tilgjengelighet utnyttes slik at fastlegene kan få frigjort ressurser til å drive med viktig og nødvendig pasientoppfølging og behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar