søndag 14. november 2010

Tankevekkende ny kunnskap

Det er tankevekkende når forskere flere tiår etter at legemiddelet kom på markedet, fortsatt kan finne nye helseskadelige effekter av produktet. Jeg tenker på resultatene av en dansk undersøkelse som nylig ble publisert, der man har funnet ut at det hverdagslige paracetamol som finnes i alle hjem, kan skade fosteret. Hvis mor bruker paracetamol over en lengre periode i svangerskapet, øker risikoen for at gutter får testiklene utenfor pungen, såkalt kryptorkisme.

Funnet gir grunn til ettertanke fordi vi er vant til å tenke at paracetamol er et trygt, velutprøvd legemiddel som hvem som helst kan ta, om man bruker det med forstand. Du får kjøpt paracetamol på ca 7000 ulike salgssteder i hver krik og krok over hele landet. Man kan forledes til å tro at paracetamol er like ufarlig som trankapsler eller Dent.

Og så dukker det altså opp ny kunnskap om at paracetamol kan ha skadevirkninger i spesielle situasjoner vi ikke har tenkt på før, som bl.a. får Statens legemiddelverk til å rykke ut med informasjon om at gravide må bruke denne medisinen så kortvarig som mulig. Det betyr at paracetamol fortsatt er et trygt og velutprøvd legemiddel, bare det tas med forstand. Og hvordan får man forstand på legemidler? Det får man ved å spørre på apoteket. De apotekansatte har alltid oppdatert kunnskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar