fredag 12. november 2010

Hvorfor statsmonpol på salg av vaksiner på blå resept?

Har du fått en blåresept på en vaksine, er det naturlig å tenke at apoteket sørger for å skaffe vaksinen. Det er jo et legemiddel. Sånn er det ikke. Men hvis du har fått en vanlig hvit resept på en vaksine, da kan du gå til apoteket.

Skal staten dekke utgiftene til vaksinen, slik de gjør når du har fått en blåresept, må legen bestille vaksinen fra Statens folkehelseinstitutt. Deretter må du tilbake til legen når han har fått tilsendt vaksinen.

Folkehelseinstituttet har altså monopol på disse leveransene, og de distribueres ikke gjennom apotek. Det normale burde vært å gå til det apoteket du selv velger, og hente vaksinen der.

Det er vanskelig å finne begrunnelse for hvorfor det skal være nødvendig å ha ulike salgskanaler for vaksiner avhengig av om det er staten eller du selv som betaler for vaksinen. Det er også vanskelig å finne ut hvorfor det skulle være behov for å ha andre statlige kontrollordninger knyttet til rekvirering og bruk av vaksiner enn for de vanlige legemidlene som finansieres over blåreseptordningen.

Jeg mener at denne begrensningen for salg av vaksiner på blå resept hverken er særlig hensiktsmessig eller tydelig begrunnet. Er det kun etterlevninger etter en gammel tid, da statens monopoler var en naturgitt tilstand?

2 kommentarer:

  1. Enig! Pasienten hadde i mange tilfeller fått vaksinen raskere dersom apoteket kunne ekspedert blåresepten. I tillegg vet ikke alle legene om denne ordningen. De skriver ut en blå resept §4 og sender pasienten til apoteket. Da er det apoteket som er "vanskelige" når vi forklarer ordningen.

    B.Berg

    SvarSlett
  2. Ja, dessverre er det ofte apoteket som må ta støyten når regelverket blir for komplisert eller rigid. Vi har kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet om denne saken, så får vi se om de tar ballen.

    SvarSlett