mandag 18. oktober 2010

Russisk pillerullett

Det kommer en jevn strøm av ulovlige legemidler til Norge. Det bestilles potensmidler, bruningsmidler og dopingmidler fra ukjente, stort sett suspekte nettbutikker over hele verden. Tollvesenet beslaglegger en del av det, men mye havner i blodomløpet til norsk ungdom.

Dette er en form for russisk rullett – russisk pillerulett. Det beste kjøperne av disse midlene kan håpe på, er at pillene ikke skader dem. Kjøperne later til å tro at lykken og en velformet kropp kan bestilles fra et nettsted med postboksadresse på Bahamas. Øynene lukkes for at man i beste fall får en pille helt uten virkning i postkassen sin. I verste fall får de en skadelig dose med noe de ikke aner hva er.

Det er vanskelig å forstå at folk våger å gamble med egen helse på denne måten. Enten har de ikke forstått alvoret, eller så lar de seg blende av nettstedets løfter om lykke og suksess gjennom piller. Hvis det siste er tilfellet, er det lite annet man kan gjøre enn å forsøke å stoppe importen i tollen. Men om det første er tilfellet, kan mer og bedre informasjon og endrede holdninger til legemidler ha noe for seg. Derfor er det fortjenestefullt at NRK følger opp saken både i Dagsrevyen, dagens oppslag om dopingfabrikker og i Brennpunktprogrammet Gutten i speilet på tirsdag.

I tillegg kunne både helse- og utdanningsmyndighetene gjort enda mer for å skape en sunn skepsis til piller du bestiller via suspekte nettsteder på den andre siden av kloden. Dette er fantasipiller solgt av aktører som byr opp til russisk pillerulett. Ekte legemidler er kanskje traust og kjedelig, men også sikkert og effektivt å bruke. Og de finner du på apoteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar