onsdag 29. september 2010

Beinkrok for bedre blodsukkersjekk

En forskningsrapport som ble lagt frem nylig, viser at mennesker med diabetes ofte får feil resultater når de måler blodsukkeret sitt. I studien fikk pasientene hjelp og veiledning fra apoteket, og dette viste seg å bedre nøyaktigheten på målingene betraktelig. Forskeren anbefaler derfor at at apotekene bør tilby en årlig blodsukkersjekk til pasienter som ønsker å få bekreftet at egenmålingen er korrekt.

I studien fikk Vitusapotek som deltok kvalitetssikret sitt utstyr og sine måleresultater av NOKLUS (Norsk Kvalitetsforbedring av Laboratorietjenester Utenom Sykehus). Etter at forskningsprosjektet var ferdig ønsket Vitusapotek og apotekbransjen en fast avtale med NOKLUS, for å kvalitetssikre slike målinger.

NOKLUS på sin side stilte en rekke betingelser for å ta apotekene inn som kunder, betingelser som Helse- og omsorgsdepartementet stilte seg bak. En av betingelsene var at apotek ikke skal tilby blodsukkerscreening av ”friske” mennesker - altså dem som ikke allerede har fått diabetesdiagnose. De tjenestene apoteket tilbyr skal ikke inngå i diagnostisering – dette skal være legens oppgave og ansvar, heter det.

Vi vet at det er et stort folkehelseproblem i Norge at så mange mennesker har diabetes uten å vite om det. Vi mener derfor at det er urimelig å kreve at apotekene skal la være å tilby måling av blodsukker hos personer som ikke har diagnosen diabetes, som en betingelse for at apotekbransjen skal kunne kvalitetssikre diabetespasientenes blodsukkermålinger ved hjelp av NOKLUS’ tjenester.

Vi håper og tror at de forskningsresultatene som nå er fremlagt, kan få NOKLUS og departementet til å endre mening, slik at diabetespasienter kan få denne tjenesten i apotekene, uten at det knyttes betingelser til tjenesten som ikke har noe med saken å gjøre.

1 kommentar:

  1. Av to "onder" er det etter min mening bedre at mennesker med faretruende høyt blodsukker tross alt blir oppdaget, enn at oppdagelsen nødvendigvis må finne sted på et legesenter.

    Med gode retningslinjer for hvordan helsepersonell på apotek kan gi råd til de som får målt høye blodsukkerverdier skulle dette kunne bli et godt lavterskeltilbud med god helsegevinst.

    SvarSlett