mandag 27. september 2010

Seiglivete myter

Mange myter er vanskelig å få has på. En av dem er myten om at legemidler er dyre i Norge.

At Norge er et høykostland er grundig dokumentert. Derfor er det antakelig vanskelig å tro på at legemidler er rimelige i Norge. Men det er de, og det er et grundig dokumentert faktum. Likevel dukker myten om dyre legemidler i Norge opp med jevne mellomrom.

Nylig ble det presentert en dansk undersøkelse som kom frem til at prisene på en del legemidler var billigere i Danmark enn i Norge. Hvilket svar som er riktig, kommer an på spørsmålet som stilles. Ut fra de legemidlene som var med i den danske undersøkelsen, kan det godt hende at svaret er riktig – for legemiddelprisene er lave også i Danmark. Men hvis man spør om de legemidlene som er mest brukt i Norge er billigere i Danmark, er svaret nei.

I 2008 stilte Helse- og omsorgsdepartementet det presise spørsmålet som er relevant for norsk politikk: Ville det norske legemiddelforbruket vært billigere dersom vi hadde brukt legemiddelprisene i andre land istedenfor prisene i Norge? De henvendte seg til Senter for næringslivsforskning (SNF) ved Norges Handelshøyskole, som fikk oppdraget med å foreta en vitenskapelig undersøkelse av legemiddelprisene i Norge og ni andre europeiske land. Og konklusjonene var klare og tydelige: Legemiddelprisene i Norge er blant de laveste i Europa, og det norske forbruket ville blitt dyrere hvis vi hadde importert andre lands legemiddelpriser.

Apotekforeningen har siden gitt SNF oppdrag med å lage tilsvarende undersøkelser i 2009 og 2010, og konklusjonene har vært de samme.

SNFs undersøkelser og slutninger har nå fått aksept hos både myndigheter og i de fleste politiske miljøer, og brukes som utgangspunkt for legemiddelpolitiske diskusjoner. Faktum er fastslått, og vi kan jobbe videre med det som utgangspunkt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar